Kuten missä tahansa elämän osa-alueessa, kaikessa on hyvät ja huonot puolensa. Tästä artikkelista löydät Vuokraustoiminnan hyvät puolet, huonoja unohtamatta.
Vuokraustoiminnan hyvät puolet
Useamman asunnon omistaminen
Useamman asunnon omistaminen antaa sinulle vaihtoehtoja. Jos sinä, tai perheenjäsenesi tarvitsee asuntoa, voit hyötyä useamman asunnon omistamisesta käytännössä. Perheenjäsenelle vuokraaminen on myös yleensä mutkattomampaa, koska kyseessä on ennalta tuttu henkilö. Kannattaa silti pitää mielessä, että vaikka vuokralainen on ennestään tuttu, se ei ole tekosyy laiminlyödä vuokranantajan, eikä vuokralaisen velvollisuuksia. Paperityön tulee myös olla kunnossa, vaikka vuokralainen olisi veljentyttösi, tulee asianmukainen vuokrasopimus silti laatia.
Tekemistä tee-se-itse-ihmisille
Jos olet kätevä käsistäsi, etkä pelkää remonttien teko itse, voit saada tästä, paitsi harrastuksen, myös merkittävää tuottoa itsellesi. Huonossa kunnossa olevien hyvällä paikalla sijaitsevien asuntojen ostaminen ja remontointi on loistava rahan ansaintakeino. Mitä enemmän osaat tehdä itse, sitä vähemmän rahaa itse remonttiin kuluu.
Lisätuloa ja turvaa eläkepäiville
Vuokraustoiminnan hyvät puolet liittyvät olennaisesti siitä saatavaan tuottoon ja sen vaikutuksiin. Asuntosijoittaminen on parhaimmillaan matalan riskin sijoittamista, joka tuo turvaa tulevaisuuteen, sekä lisätuloa jokapäiväiseen elämään.
Vuokraustoiminnan huonot puolet
Menot ja stressi
Vuokranantajana toimiminen on pitkäaikainen sijoitus. Useimmat asuntosijoittajat luottavat toiminnassa asunnon arvonnousuun, joka alkaa olemaan merkittävää usein vasta kymmenien vuosien jälkeen. Vuokratuotosta pääsevät nauttimaan yleensä halvalla asuntonsa ostaneet, perinnön saaneet, tai muut sijoittajat, jotka eivät ole joutuneet ottamaan suurta lainaa asuntoa ostaessaan.
Vuokranantajat löytävät itsensä joskus pitkittyneistä stressitilanteista ja stressi saattaa kasvaa suureksi elämänlaatuun vaikuttavaksi tekijäksi. Asunto saattaa olla piktään tyhjillään ja tyhjät kuukaudet toimivat varsinaisina rahasyöppöinä. Jos taas toiminnan haluaa lopettaa, se ei aina käy ihan käden käänteessä, sillä varsinkin epävarman talouden aikoina, asunnon myymisessä saattaa mennä hetki.
Verotus ja kirjanpito
Kuten missä tahansa toimessa, johon liittyy raha, tulee myös vuokrasta saadut tulot ilmoittaa verotuksessa. Pääomatulo verotetaan myös suhteellisen rankalla kädellä, jos verotettava summa jää pieneksi. Pääomatuloveron pienin määrä on Suomessa 30%, joten vuokratulosta maksetaan yleensä suhteellisen paljon veroa. Pääomatulon verotus nousee maltillisemmin, kuin ansiotuloverotuksessa ja jää suurimmillaankin 34%, johon se hyppää summan ylittäessä 30 000€ vuoden aikana. Harva vuokranantaja siis pääsee nauttimaan tästä verotuksen maltillisuudesta.
Vuokranatajana on hyvä pysyä perillä omasta verotuksestaan ja siitä, mitkä menot voi kirjata verovähennyksiin. Tämän kaiken tiedon sisäistäminen vaatii taas hiukan aikaa ja osaamista. Verotukseen liittyvissä asioissa sinua palvelee Vero
Rahan varaaminen menoihin
Asunnon vuokrauksesta koituu aina väistämättömiä kuluja, joihin ei aina voi varautua etukäteen. Suurin osa liittyy asunnolle koituviin vahinkoihin, jotka tulee hoitaa saman tien. Joissain näissä kuluissa apuun tulee vakuutus, mutta tässä tulee pitää mielessä myös se, että normaaliaikana myös vakuutus itsessään on kulu. Myös asunnon tyhjillään oleminen voi olla varsinainen rahasyöppö. Pahimman laatuinen tilanne on silloin, jos vuokranantajalla on omistuksessaan useampi asunto ilman vuokralaisia. Vuokraustoiminnan yllätyskuluista lisää täällä.
Lainsäädännön oppiminen
Vuokranantajan, kuten kenen tahansa muun tulee pysyä kaidalla tiellä. Varsinkin uutena vuokranantajana saattaa kuitenkin olla epäselvää mitä vuokranantajan tulee tehdä, tai sitä vastoin ei tule tehdä. Lainsäädäntöön ja myös hyvään vuokratapaan kannattaa siis perehtyä jo etukäteen, ennen toiminnan aloittamista. Suuria lakiopintoja vuokratoiminta ei vaadi, mutta käytäntöjen oppiminen vie oman aikansa.
Tavoitettavissa oleminen
Vuokranantajana olemiseen kuuluu yhteydenpito vuokralaisten kanssa. Hyvään vuokratapaan kuuluu myös yhteydenottoihin vastaaminen vähintään muutaman päivän sisällä. Kiireettömissä asioissa vastaaminen ei ole välttämättä päivästä kiinni, mutta kiireellisiin asioihin tulisi voida reagoida viipymättä. Tämä voi siis tarkoittaa, että vuokralaisesi ottaa sinuun yhteyttä kesken lomamatkan, jolloin olit suunnitellut vain rentoutuvasi. Jos asunnossa on tapahtunut jotakin yllättävää, esimerkiksi vesivahinko, tulee asiaan puuttua välittömästi. Myös asunnon kiinteän irtaimiston rikkoutuminen vaatii välitöntä puuttumista asiaan. Et voi olettaa vuokralaisesi odottavan ilman toimivaa jääkaappia kolmen viikon rantalomasi loppuun asti.
Muutokset elämäntilanteessa
Moni aviopari ostaa yhdessä oman ensiasuntonsa. Jos rahaa ja aikaa liikenee muualle, voi tulla kyseeseen ostaa myös sijoitusasunto yhdessä. Avioliitot eivät kuitenkaan aina kestä ikuisesti, joten asunnoista voi tulla myöhemmin kiistaa. Asuntoa ei myöskään voi pakata mukaansa muuttaessa, joten jos elämä vie toisaalle, saattaa vuokratoiminnan ylläpito mutkistua. Moni vuokranantaja omistaa asuntoja jopa toisessa maassa, joten tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Asuntoa Suomessa voi toki vuokrata vaikka Espanjan auringosta käsin, mutta tässä tarvitaan yleensä hyvää verkostoa koti-Suomessa, sillä jos vuokralainen soittaa hajonneesta jääkaapista, eivät he voi odottaa seuraavaan Suomen-vierailuusi asti.
Vuokraustoiminnan hyvät puolet: Muistettavaa
Tässä vielä vuokratoiminnan hyvät ja huonot puolet pähkinänkuoressa:
Hyvät puolet:
- Voit pitää toista asuntoa varalla itsellesi, tai perheenjäsenillesi
- Saat turvaa eläkepäivillesi
- Voit lisätä kuukausittaista tuloasi
- Voit päästää tee-se-itse hengen valloilleen
Huonot puolet:
- Vuokratoiminnasta tulee aina kuluja, joista osa saattaa yllättää
- Sinun tulee olla tavoitettavissa, vaikka kesken lomamatkan jos jotain odottamatonta tapahtuu
- Pääomatuloja verotetaan verrattaen raskaasti
- Saatat tarvita säästöjäsi yllättävien kulujen kattamiseen