Vuokranantajan ylimääräiset kulut ja niihin varautuminen

Partiolaisten tapaan, vuokranantajan kannattaa olla aina valmiina.  Todelliset vuokranantajan kulut saattavat tulla yllätyksenä, joten niihin varautuminen kannattaa aina. 
Parhaimmillaan asunto toimii ylimääräisenä tulonlähteenä, joka kartuttaa varallissuutta samalla, kun asunnon omistaja vetelee hirsiä, tai vaikka makaa rannalla riippukeinussa. Kukapa ei pitäisi tästä mielikuvasta? Vastuullisella vuokranantajalla on silti selkeä ajatus asuntosijoittamisen mahdollisista kuluista, mutta joskus ylimääräinen kuluerä saattaa yllättää.
Siksi listaamme nyt kahdeksan vinkkiä, joilla ylimääräiset vuokranantajan kulut saadaan pidettyä minimissä

Muutakin, kuin veroja

Asuntosijoittajaksi ryhtyessä kannattaa olla alusta asti selvillä toiminnan mahdollisista kuluista. Monella saattaa olla harhaanjohtava mielikuva pääomatulosta vähennettävien verojen oleva ainoa kuluerä, mutta tämä ei vastaa todellisuutta. Muita kuluja saattaa syntyä yllättävän paljon.

Välittäjien maksut

Jos aiot käyttää välitysfirmaa vuokralaisen löytämiseen, muistathan, että ulkoisten palvelujen käyttö merkitsee aina lisäkulujen syntymistä. Vuokranvälitysfirmojen palkkiot vaihtelevat, mutta usein vuokralaisen löytämisestä veloitetaan ainakin yhden kuukauden vuokraa vastaava summa. Paitsi välitysfirmojen palkkiot, myös palveluiden laajuus vaihtelee suuresti. Vuokralaisen löytämisen lisäksi voit jättää koko asunnon ja vuokrasuhteen hoitamisen ulkoisen tahon hoitoon. Myös vuokranantaja, joka haluaa tehdä mahdollisimman paljon itse saattaa törmätä ylimääräisiin kuluihin jo prosessin alkuvaiheessa; Suomen suosituimpien asunnonvälityssivustojen ilmoitusosioiden käyttäminen voi tulla kalliiksi.

Turvallisuus ennen kaikkea

Turvallisuusasioista ei kannata tinkiä. Huolimattomuus tällä saralla saattaa aiheuttaa henkilövahinkoja, koitua ylimääräiseksi menoeräksi, tai tietyissä tapauksissa aiheuttaa jopa rikossyytteen.

Vuokranantajalla on oma vastuunsa asunnon turvallisuudesta. Tämä pitää paikkansa erityisesti palo-, sähkö ja mahdollisesti kaasuturvallisuuden suhteen. Asunnon omistajan tulisi olla aina tietoinen kaikista asuntoon tehdyistä remointeista ja sähköasennuksista, ja siitä, että ne on tehty ammattilaisen toimesta ja säännösten mukaan.
Palovaroittimet ovat olleet osa jokaisen suomalaisen asuinhuoneiston perusvarustusta niiden tultua pakolliseksi vuoden 2000 syyskuussa. Palovaroittimen hankkiminen on huoneiston haltijan, eli vuokralaisen vastuulla, mutta mikään ei estä vuokranantajaa hankkimasta varoitintia asuntoon valmiiksi. Kuten kaikkien muidenkin kodin laitteiden kanssa, vuokralainen sitoutuu myös vuokranantajan valmiiksi hankkiman hälyttimen huoltoon ja toiminnan varmistamiseen.
Vuokralaisen hankkima kotivakuutus toimii myös vuokranantajan turvana. Vuokralainen usein velvoitetaan hankkimaan kattava kotivakuutus jo sopimusvaiheessa.

Ensimmäiset kolme vinkkiämme liittyvät osa-alueisiin, joista useimmat asuntosijoittajat ovat jo perillä. Seuraavat kolme taas saattavat tulla vastaan ikävinä yllätyksinä.

Asunnolle aiheutuvat vahingot

Asunnon kunto tulee aina ajan kuluessa huononemaan; mikään asunto ei kestä kulumista ikuisesti. Naarmut ja pienet kulumat kuuluvat asiaan, mutta oletko varautunut eri esineiden tai kodinkoneiden rikkoutumiseen? Vuokranantaja on vastuussa asunnon kiinteistä kalusteista, eli esimerkiksi vuokra-asuntoon kuuluvan vanhan jääkaapin rikkoutuessa joutuu vuokraisäntä hankkimaan tilalle uuden. Vastuu irtaimistosta nousee erityisen tärkeäksi kalustettujen asuntojen kohdalla. Tässä tilanteessa vakuutukset toimivat omaisuuden turvana.

Ylläpito

Ajat, tavat ja säädökset muuttuvat jatkuvasti. Mutta mikäli et aio myydä asuntoasi lähiaikoina, yksi asia pysyy samana: sen sijainti. Siksi kannattaa olla perillä alueen palveluista, mistä löytää LVI-, tai sähköasentaja viikonloppuna? Vahingon jo tapahduttua, ammattilaisen löytäminen saattaa olla vaikeaa. Valmiin listan tekeminen saattaa tulla kyseeseen ja säästää paljon aikaa, kun tilanne on jo päällä. Tämä tulee varsin hyödylliseksi silloin, kun et itse asu kyseisellä alueella ja sen palvelut eivät ole ennestään sinulle tuttuja

Vakuutukset

Vakuutuksien tarkoituksena estää yllättäviä kuluja. Kuitenkin pitää muistaa, että vakuutukset toimivat myös itse kulueränä, sillä niistä luonnollisesti maksetaan rahaa. Niin hullulta, kuin se kuulostaakin, ideaalitilanteessa vuokranantaja antaa vakuutukselle rahaa, eikä sama pääse tapahtumaan toisinpäin, sillä tämä tarkoittaa varsin huoletonta ja vahinkovapaata elämää. Vuokralaisen kanssa kannattaa sopia kattavan kotivakuutuksen otosta, mutta tämäkään ei välttämättä korvaa kaikkea kiinteistölle aiheutuvaa vahinkoa. Siksi vuokranantaja voi ottaa myös oman vakuutuksensa vuokralaisen kotivakuutuksen lisäksi.

Säännölliset kulut

Kaikista ilmeisimmätkin kulut saattavat joskus jäädä huomaamatta budjettia suunnitellessa. Tavallisimmat säännölliset kulut ovat taloyhtiön yhtiövastike, sekä vuokrana saatavan pääomatulon verotus. Säännölliset kulut saattavat siis vaihdella kovasti, riippuen kiinteistöstä ja vuokratulon määrästä.

Säännöllisten kulujen määrään vaikuttaa eri tekijät, kuten taloyhtiön varallisuus, tehdyt remontit, kiinteistön ikä ja esimerkiksi taloyhtiössä sijaitsevat liiketilat. Luonnollisesti varsinkin matalan vuokratason asunnoissa yhtiövastikkeen määrä vaikuttaa selkeimmin asunnosta saatavaan vuokratuloon.

Kuluihin on hyvä varautua

Vuokranantajan elämän helpottamisesta puheenollen, Rentila voi auttaa sinua tässä tehtävässä ilmaisella asuntosijoittajelle tarkoitetulla pilvipalvelullamme. Meidän avullamme voit ylläpitää vuokrattavia asuntojasi ja maksimoida hyvän sijoituksesi ja minimoida vuokranantajan kulut. Voit käyttää palveluamme apunasi myös budjetoinnissa, sekä muussa asuntosijoittamiseen liittyvässä suunnittelussa.

Les commentaires sont fermés.

Tutustu meidän online property management-ohjelmisto ja liity suuri vuokranantaja yhteisön. Yksinkertainen, mutta tehokas työkalu käyttävät tuhannet vuokranantajat!

HANKI TILI    MAKSUTON