Sijoitusasunnon vastikkeet - miten vastikkeet vaikuttavat tuottoosi

Sijoitusasuntoa ostettaessa kaikki kustannukset kannattaa ottaa huomioon. Vuokranantajan kulut koostuvat monista eri osista. Sijoitusasunnon vastikkeet on ilmiselvin kuluerä, mutta ehkä juuri itsestäänselvyyden vuoksi moni kokematon asuntosijoittaja jättää sen huomiotta laskiessaan tuottoaan. Tässä pieni opas vastikkeisiin.

Hoitovastike

Taloyhtiön kontolle koituu monia erilaisia kulueriä, ja niitä katetaan hoitovastikkeella ja sen suuruus päätetään yhtiökokouksessa. Hoitovastikkeella katetaan kaikki taloyhtiön ylläpitokulut, joihin sisältyy vakuutus-, huolto-, siivous-, jäte- ja lämmityskustannukset, sekä esimerkiksi isännöitsijän palkkio.

Hoitovastikkeen määrä saattaa vaihdella rajustikin eri taloyhtiöiden välillä. Maalaisjärjellä ajateltuna, mitä pienempi vastike, sitä suuremman työn osakkaat joutuvat itse tekemään. Lumenluonti- tai hiekoitusvuorot ovat monessa yhtiössä arkipäivää, mutta voivat myös johtaa naapurisovun kiristymiseen, jos kaikkien ei koeta kantavan korttansa kekoon.

Joissain taloyhtiöissä myös maksetaan aivan liian korkeaa hoitovastiketta, koska asiaan ei ole välttämättä kiinnitetty liikaa huomiota. Jos esimerkiksi lämmityskustannukset ovat suhteettoman suuret, kannattaa selvittää mistä on kyse. Tämä saattaa merkitä sitä, että on ehkä aika harkita lämpöerityksen, tai ikkunoiden modernisointia. Jos hoitovastike on mielestäsi liian korkea, tai matala, tulee asia ottaa puheeksi yhtiökokouksessa.

Rahoitusvastike

Rahoitusvastike, eli pääomavastike kattaa kaikki taloyhtiölle otetut lainat ja niistä aiheutuvat kulut ja korot. Yhtiölainaa otetaan kunnostustöiden, tai remonttien kattamiseksi. Taloyhtiön velka vaihtelee kovasti, joten täten myös rahoitusvastikkeessa on suuria eroja. Asunnon osuuden velasta voi tietty aina kuitata jo asunnon ostohetkellä. Hoitovastike on siis selkeä kulu, kun taas rahoitusvastike on lainan lyhennyserä, joka samalla kasvattaa asuntosi arvoa ja lyhentää sen velkaa. Kaikissa yhtiöissä ei kuitenkaan erikseen puhuta hoito- ja rahoitusvastikkeesta, vaan kaikki kulut voidaan kattaa yhdestä ja samasta yhtiövastikkeesta.

Yhtiövastike

Yhtiövastike on lyhyesti sanottuna edellä mainittujen vastikkeiden yhdistelmä, eli se maksu, jolla katetaan kaikki taloyhtiön kulut. Maksu suoritetaan usein kuukausittain ja sen määrä määritellään yleensä asuntojen neliöiden mukaan.

Erillisvastikkeet

Joskus taloyhtiö saattaa periä erillisiä vastikkeita kuluista, joita ei kateta hoitovastikkeella. Näistä kaikkein tavallisin ja tutin on vesivastike, eli tuttavallisemmin vesimaksu. Muita erillisvastikkeita ovat esimerkiksi hissi-, laajakaista- tai takkavastike.

Erillisvastikkeiden määrä ei myöskään välttämättä ole kaikille sama. Esim. hissivastiketta saattavat maksaa vain ensimmäistä kerrosta ylempänä asuvat, tai takkavastiketta vain ne, keiden asunnossa on takka.

Sijoitusasunnon vastikkeet ja vuokralainen

Taloyhtiön vastikkeiden määrä tulee ottaa huomioon kaikissa asuntosijoittamiseen liittyvissä laskelmissa. Lopullinen vuokratuottosi on siis summa, joka jää jäljelle verojen, mahdolliset velan lyhennysten ja vastikkeiden jälkeen. Sijoitusasunnon vastikkeet saattavat siis tuntua kaiken muun rahanmenon jälkeen kovin korkeilta. Vastikkeiden maksu on ensisijaisesti osakkaan vastuulla, joten maksuja ei voi vyöryttää eteenpäin vuokralaiselle. Mieti siis onko asunnolle sopiva vuokrataso tarpeeksi tarjoamaan sinulle toivomaasi tuottoa. Mikäli vuokrasopimukseen kirjattu korostusperuste sen sallii, vuokraa on kyllä mahdollista korottaa hoitovastikkeen mukaan. Tämä siis tarkoittaa, että vuokrasopimukseen on kirjattu se erilliseksi korotusperusteeksi, esimerkiksi indeksikorotuksen sijaan, Rahoitusvastikkeen nousu ei kuitenkaan ikinä voi olla vuokran korotusperuste, vuokralaista ei voi siis laittaa taloyhtiön velkojen maksumieheksi. Erillisvastikkeet mainitaan joskus erikseen vuokrasopimuksessa. Tavallisin vuokralaiselta vuokran ulkopuolella perittävä erillisvastike on vesivastike, eli tuttavallisemmin vesimaksu. Vuokrankorotuksesta voit lukea lisää täällä

Sijoitusasunnon vastikkeet ja verot

Kannattaa myös pitää mielessä se, miten sijoitusasunnon vastikkeet vaikuttavat verotukseen. Kaikkein keskeisin muistettava on se, että hoitovastike on mahdollista vähentää vuokratulon verotuksesta. Rahoitusvastike on mahdollista vähentää vain tietyissä tapauksissa. Rahoitusvastike tulee olla tuloutettu, rahastoinnin sijaan, jotta tämä olisi mahdollista. Verovähennyskelpoisuus ilahduttaa varmasti asuntosijoittajia ja tulee myös ottaa aina huomioon kaikkia laskelmia tehdessä. Vastikkeisiin liittyvät sijoitusasunnon vastikkeet eivät siis ole sinulle yhtä suuret, kuin miltä ne ensin vaikuttavat.

Sijoitusasunnon vastikkeet: Tärkeää muistettavaa

Vastikkeet ovat niin normaali osa asunnonomistajan arkea, että niiden olemassaolo saattaa lähes unohtua, kun aletaan miettimään vuokra-, tai sijoitustoimintaa.

  • Ole aina selvillä mistä vastikkeet koostuvat ja millä perusteella niiden hinta on määritelty
  • Pysy kartalla siitä, mikä on vuokralaisien osuus vakuuksista
  • Muista, että osan vakuuksista voi vähentää verotuksessa.

Aiheesta lisää

Les commentaires sont fermés.

Tutustu meidän online property management-ohjelmisto ja liity suuri vuokranantaja yhteisön. Yksinkertainen, mutta tehokas työkalu käyttävät tuhannet vuokranantajat!

HANKI TILI    MAKSUTON