Jos etsit vinkkejä sijoitusasunnon omistajalle, tarkoittaa se sitä, että olet jo vakavissasi miettinyt asiaa, tai ehkä oletkin jo asunnonomistaja. Paras mahdollinen asuntosijoitus takaa sinulle vakaan tuoton ja on samalla vaivaton ylläpitää. Vuokratoimintaan liittyy kuitenkin haasteita, joten nämä vinkit saattavat tulla tarpeeseen.
Älä osta hetken mielijohteesta
Nopea reagointi on valttia, mutta liika hätiköinti ei ole hyväksi. Sinun tulee aina ottaa kaikki kustannukset huomioon ja muistaa erilaiset vuokratoimintaan liittyvät kulut ja ennen kaikkea verot. Suunnitelmissa kannattaa mieluummin olla liian pessimistinen, kuin optimistinen. Mitä tapahtuu, jos yllättäen jäätkin työttömäksi, tai asunto onkin tyhjillään ilman vuokralaista kuukausikaupalla?
Tee taustatyösi
Ennen mitään sitoutumista kannattaa tehdä taustatyö kunnolla ja ottaa selville niin paljon kuin mahdollista. Itse asuntoon, sen kuntoon ja taloyhtiöön tutustuminen on välttämätöntä, mutta pidä silmällä myös koko asuinaluetta ja kaupunkia. Suurissa kaupungeissa vuokrat ja myyntihinnat todennäköisesti sen kun kasvavat, mutta asuntoa ei silti kannata ostaa täysin sokkona. Mieti etukäteen aiotko tukeutua enemmän vuokratuottoon, vai myyntivoittoon. Muista, että asunto on pitkäaikainen sijoitus, joten tutustu myös alueen kehitykseen ja suunnitteilla oleviin projekteihin. Ympäri Suomen, useissa kaupungeissa on tällä hetkellä tekeillä esimerkiksi joukkoliikenteeseen kohdistuvia muutoksia, jotka voivat nostaa vanhoja asuinalueita esille aivan uudella tavalla. Lisää sijainnin valinnasta täällä
Pidä silmäsi auki
Mikäli suunnitelmissasi on toimintasi laajentaminen, pidät varmasti silmällä asuntoilmoituksia sopivien kohteiden löytämiseksi. Moni tekee tätä huvikseen, vailla minkäänlaista aikomusta ostaa uutta asuntoa. Joskus kuitenkin viattomasta harrastuksesta saattaa kehkeytyä jotakin lupaavaa. On hyvä myös pysyä avoimena uusille haasteille. Entä jos ostaisitkin asunnon toiselta puolelta maata, tai vaikka ulkomailta?
Varaudu uhrauksiin
Vuokratoiminta tulee aina vaatimaan tietyn työmäärän ja tulee myös verottamaan vapaa-aikaasi tietyn verran. Joudut myös hankkimaan tietoa monesta eri osa-alueesta ollaksesi pätevä vuokraisäntä.
Saatat siis jopa kesken lomamatkasi joutua setvimään asioita, jos asunnossa tapahtuu jotakin odottamatonta. Hyvä vuokraisäntä on nopeasti tavoitettavissa ja vastaa yhteydenottopyyntöihin ripeästi.
Älä ota turhia riskejä
Maltti on valttia monessa asiassa. Varsinkin aloittelevalla vuokraisännällä nälkä saattaa kasvaa syödessä, mutta kaikki päätökset tulisi aina tehdä kunnollisen harkinnan seurauksena. Varsinkin asunnon kunnostukseen ja remontointiin liittyvät asiat tulee hoitaa huolella, eikä mennä sieltä, mistä aita on matalin.
Vertaile kuluja ja tiedä mistä säästää
Jokaiseen asuntoon kuuluu tietty määrä kiinteitä kuluja, mutta niissä on suuria eroja. Vastikkeet ovat yksi merkittävin maksuerä, johon tulee sopovaa vuokrataso miettiessä varautua, joskin niissä on myös suuria taloyhtiökohtaisia eroja. Hyvällä hinnalla ostettu asunto saattaakin siis pidemmän päälle tulla sinulle kalliimmaksi. Lisää sijoituasunnon vastikkeista täällä.
Kilpailuta asuntolainasi
Tulet maksamaan asuntolainaa todennäköisesti seuraavat parikymentä vuotta. Asuntolainoissa on joskus suuriakin eroja riippuen niiden myöntäjästä, joten kannattaa katsella ympärilleen, ennen kuin valitsee niistä itselleen sopivan.
Muista kirjanpito
Kuten kaikessa rahaan liittyvässä toiminnassa, myös vuokraustominnassa tulee pitää huoli paperitöistä. Tärkein yksittäinen syy kaiken ylös kirjaamiselle on verotus. On toki tärkeää, että maksat oikean summan pääomaveroa, mutta muista pysyä perillä siitä, missä tilanteissa olet oikeutettu verovähennyksiin.
Varaudu kuluihin
Asunnon vuokrauksessa odotamme tietysti, että vuokra maksetaan asiaankuuluvasti joka kuukausi. Asunto saattaa kuitenkin odottamattomista syistä johtuen seistä tyhjillään jopa kuukausien ajan. Siksi kannattaa ylläpitää jonkinlaista puskurirahastoa, jolla voit kattaa asunnosta aiheutuvat kulut, etkä joudu perikatoon pois muuttaneen vuokralaisen takia.
Älä kiinny liikaa
Moni asuntosijoittaja aloittaa ostamalla itselleen, tai perheelleen uuden asunnon, joka muuttuu sijoitusasunnoksi muuton jälkeen. Asunto saattaa siis monella tapaa tuntua ”omalta”, mutta kannattaa pitää mielessä, että vuokraamalla asunto eteenpäin se on nyt jonkun toisen koti. Jos ostat asunnon uutena ja vuokraat sen suoraan eteenpäin kannattaa myös pitää asunnon ilme neutraalina, sillä et ole nyt stailaamassa asuntoa itsellesi. Vinkkejä sijoitusasunnon omistajalle asunnon kunnostukseen löydät täältä