Vuokralaisen vinkit - miten turvaat oikeutesi vuokralaisena?

Vuokra-asunnon etsiminen voi olla työlästä, mutta jo alkuvaiheessa kannattaa pitää silmät auki mahdollisen vilunkipelin varalta. Tämä opas antaa sinulle vinkkejä, miten voit itse vaikuttaa omaan turvaasi vuokralaisena.

Vuokralaisen oikeudet – ennen muuttoa

Jo ennen muuttoa kannattaa olla perillä muutamista perusasioista. Asuntoilmoituksesta selviää yleensä jo kaikki oleellinen itse asunnosta, mutta asunto kannatta aina käydä katsomassa paikan päällä ennen minkään päätöksen tekemistä. Joskus pitkä etäisyys, esim. toiseen maahan muuttaessa saattaa estää tämän, mutta nykypäivänä tämäkin on ratkaistavissa esimerkiksi videoesittelyllä. Moni asunto kuitenkin näyttää ruudussa erilaiselta, kuin oikeassa elämässä, eli vaikka asunnossa ei olisikaan suoranaisesti mitään vikaa, voi se silti tuntua erilaiselta, kuin mitä olit ajatellut. Vuokralaisen oikeudet turvaa parhaiten tilanne, jossa kaikki osapuolet ovat kartalla siitä, millaisesta asunnosta on kyse.

Varo huijaria
Suomessa varsinaiset vuokra-asuntopetokset ovat onneksi harvinaisia. Maailmalla on kuitenkin tapauksia, joissa vuokralaiselle on vuokrattu asuntoa, jota ei ole edes olemassa. Tässä on yleensä kyseessä yllä mainitun kaltainen tilanne, jossa pitkän etäisyyden vuoksi asunnossa ei olla käyty paikan päällä, mutta asunnosta ollaan esitelty netistä löydettyjä kuvia. Räikeimmissä tapauksissa paikalla ollaan kyllä käyty. mutta vuokralaiselle on esitelty asuntoa, joka ei todellisuudessa ole kyseisen henkilön omistuksessa, eikä vuokrattavana. Kyseessä voi siis olla esimerkiksi remontissa oleva kiinteistö, johon useammalla ihmisellä on pääsy.

Vaikka tällaisen huijauksen sattuminen omalle kohdalle on todella epätodennäköistä, tulee huijari-ilmoituksia aina silloin tällöin vastaan, varsinkin sosiaalisen median asuntoryhmissä. Nyrkkisääntönä toimii yleensä se, että jos jokin näyttää liian hyvältä ollakseen totta, sitä se myös yleensä on. Pilkkahintaan vuokrattava asunto hienoilla kuvilla ei välttämättä ole edes yhteydeonton arvoinen.

Sosiaalinen media on tehnyt asuntojen välityksestä helppoa, ja siksi moni vuokranantaja haluaakin hoitaa homman itse, ilman välikäsiä. Tässä tilanteessa kuitenkin tulee pyytää vuokranantajalta kaikki tarvittavat paperit, kuten henkilöllisyystodistus, jotta voidaan varmistua, kenen kanssa ollaan tekemisissä. Mikäli asunnon vuokraa välitysfirman kautta, tekevät he tämän sinun puolestasi.

Vuokran määrä

Vuokran määrä on yksi tärkeimpiä asunnon valintakriteerejä. Tämä on tapana tuoda esille hyvin selkeästi jo asuntoilmoituksessa. Vuokran määrä saattaa kuitenkin mietityttää. Tässä kannattaa tutkia alueen keskivuokria, joten vaikka asunnon tarve olisi suuri, ei mihin tahansa kannata suostua.

Suomessa ei ole olemassa selkeää rajaa kohtuullisesta vuokrasta, sillä laki ei määrää maksimivuokraa. Vuokran ei kuitenkaan kuuluisi poiketa merkittävästi alueen muiden samanlaisten asuntojen vuokratasosta. Kuitenkin, jos vuokralainen kokee vuokransa kohtuuttoman suureksi voi siitä valittaa tuomioistuimeen, tai kuluttajariitalautakuntaan. Vähemmällä kuitenkin pääsee, kun arvioi onko vuokra sopiva jo ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Vuokran tarkistaminen on myös normaali toimenpide, joten ei kannata tuudittautua siihen, että vuokra pysyy aina samana. Alueen nopea profiilin muutos saattaa aiheuttaa vuokratasossa merkittävää nousua lyhyessäkin ajassa. Vuokran tarkistaminen tarkoittaa nykyoloissa käytännössä aina vuokran korotusta. Vuokraa ei kuitenkaan saa korottaa aivan mielivaltaisesti, vaan siihen on olemassa tietyt säännöt. Aiheesta lisää täällä

Hyvän vuokrasuhteen ylläpito

Sekä vuokralaisen, että vuokranantajan tulisi aina pyrkiä hyvään vuokrasuhteeseen. Tämä auttaa myös kiistatilanteissa, sillä hyvä keskusteluyhteys vähentää väärinymmärryksen syntymistä.

Jos havaitset vuokranantajasi toimivat tavalla, joka ei ole sallittu, tulee tämä ottaa asiallisesti puheeksi välttääksesi suurempaa konfliktia. Joskus vuokranantaja ei välttämättä edes ymmärrä tehneensä väärin, eli syyttävää sävyä tulee välttää alusta asti. Vaikka asia tulisikin lopulta hoidettua, voi väärä asenne vaikuttaa ikävästi vuokrasuhteen jatkon kannalta. Vuokranantajalla on aina vastuu toimintansa reiluudesta, mutta kannattaa pitää mielessä, että varsinkin yksityisen vuokranantajan kohdalla, voi olla, ettei säännöistä olla aina ihan perillä. Tässä vaiheessa kannattaa siis ilmoittaa missä on toimittu väärin ja tarvittaessa esittää siihen tueksi lähteitä, jotka voi löytää tänä päivänä helposti netistä.

Vaikka asia tulisikin lopulta hoidettua, voi väärä asenne vaikuttaa ikävästi vuokrasuhteen jatkon kannalta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että väärää kohtelua pitää sietää. Vaikka virheet eivät olisikaan tahallisia, tulee niistä silti huomauttaa, oikean tiedon antaminenhan on tällöin varsin aiheellista.

Ulkoisen avun hakeminen

Joskus kiistat saattavat kärjistyä äärimmilleen, jolloin saattaa tulla ajankohtaiseksi kääntyä ulkoisen avun puoleen. Yleisimpiä näistä ovat erilaiset etujärjestöt, kuten Vuokralaiset VKL ry. Voit myös saada apua valtion oikeusaputoimistolta.

Usein unohtuu, että vuokralainen on kuluttaja, jolle vuokranantaja tarjoaa palvelun, joten tietyissä kiistoissa vuokralainen voi kääntyä kuluttajariitalautakunnan puoleen. Vakavimmissa kiistoissa auttaa tietty poliisi ja jutun mennessä eteenpäin, erinäiset oikeusasteet.

Vuokralaisen oikeudet: Tärkeää muistettavaa

Huonoon vuokrasuhteeseen ei ikinä jouduta tahallaan, mutta pitämällä tietyt varoitusmerkit silmällä vaikuttaa itse omaan riskiisi. Kiistatilanteissa tulee myös osata toimia oikein, ei konfliktinhakuisesti, mutta samalla omia oikeuksiaan puolustaen.

  • Mihin tahansa asuntoilmoitukseen ei kannata vastata
  • Yleensä liian hyvät lupaukset unelma-asunnosta eivät pidä paikkaansa
  • Petokset ovat onneksi harvinaisia, mutta pidä silti silmällä tiettyjä varoitusmerkkejä
  • Kiistatilanteessa pulusta oikeuksiasi, mutta pidä kommunikaatio asiallisena.
  • Ota etukäteen selvää kenen puoleen voit kääntyä, jos tarvitset ulkopuolista apua

Les commentaires sont fermés.

Tutustu meidän online property management-ohjelmisto ja liity suuri vuokranantaja yhteisön. Yksinkertainen, mutta tehokas työkalu käyttävät tuhannet vuokranantajat!

HANKI TILI    MAKSUTON